Az 5 legfontosabb ERP trend 2021-ben

Mik az aktuális ERP trendek? A technikai fejlődés új lehetőségeket és megoldásokat szállít, így az ERP-ben is folyamatosan jönnek létre új irányvonalak.

Ahogy fejlődik a technológia és a piaci környezet, a cégeknek is tartani kell a tempót, ha nem szeretnének lemaradni a versenytársaik mellől. A növekvő elvárások miatt az ERP szoftvereknek újabbnál újabb igényekre kell megoldást kínálni, hogy a vállalatok növelhessék termelékenységüket, gyorsabban alkalmazkodhassanak, megvalósíthassák stratégiai céljaikat, kevesebb kockázattal hozhassanak döntéseket és csökkenthessék kiadásaikat.

A technikai fejlődés új lehetőségeket és megoldásokat szállít, így az ERP-ben is folyamatosan jönnek létre új irányvonalak. Ezeket az ERP trendeket gyűjtöttük össze ebben a cikkben.

Egyre hangsúlyosabbak a felhőalapú ERP megoldások

Igen, újra a felhő. Ma már senki nem lepődik meg a felhőalapú szoftverek térnyerésén. Amíg pár évvel ezelőtt versenyelőnyt jelentettek a felhős megoldások, ma már szinte alap elvárásként tekintünk ezekre a funkciókra.

A felhős ERP-k megjelenése rendesen átszabta a játékszabályokat. Amíg korábban a fejlett ERP-ket csak a tőkeerős cégek engedhették meg maguknak, a felhős rendszereknek köszönhetően ma már a legtöbb cég könnyedén hozzáférhet ezekhez az eszközökhöz. A kedvező áron túl megannyi előnyt jelentenek ezek a rendszerek, kezdve a könnyű skálázhatóságtól, a rugalmasságon, könnyű kezelhetőségen és gyorsaságon át a földrajzi mobilitásig.

A mesterséges intelligencia alkalmazása

Évek óta hallunk már a mesterséges intelligenciáról és a tanulni képes eszközökről. Míg pár éve szinte csak a sci-fi filmekben próbálták megfejteni, hogy ezek hogyan is lesznek a hétköznapjaink részei, 2021-ben eljutottunk oda, hogy a munkavégzés során is használhatjuk ezeket a technológiákat.

A MI-t megannyi területen alkalmazhatjuk a saját cégünkben is, ilyen például a vevői kosár elemzés és ajánlói rendszerek felépítése, vagy akár gépi tanulással végrehajtott kontrolling folyamatok.

A mesterséges intelligencia alkalmazása egyre összetettebb és fejlettebb automatizmusokat tesz lehetővé, ezáltal teszi hatékonyabbá és pontosabbá a munkavégzést. Nem elhanyagolható szempont, hogy rengeteg erőforrást és munkaidőt szabadít fel.

A mesterséges intelligencia mindezek mellett gyorsítja az adatfeldolgozást, segít a döntéshozatalban. Ugyan ez a terület még csak most kezdi megvetni a lábát a mindennapi munkavégzésben, de már most látszik, hogy alapjaiban formálja majd át az életünket.

Mobiltelefonok növekvő szerepe

Ahogy a mobilok egyre okosabbak lettek az elmúlt években, ma már szinte tökéletesen ki tudják váltani a számítógépeket. Mivel manapság stratégiai fontosságúvá vált az információhoz való valósidejű hozzáférés és a rugalmas munkavégzési módok rohamos elterjedése, így adta magát az igény, hogy a mobilok is egyre nagyobb szerepet kapjanak a céges infrastruktúra felépítésében. Hatalmas baklövés lenne, ha nem élnének a cégek ezekkel a lehetőségekkel és a mobilra még mindig csak mint “telefon” tekintenének.

A mobilok kicsik, könnyen használhatóak, elterjedtek, olcsók és kiváló számítógépes funkciókkal is rendelkeznek, így adja magát, hogy a vállalatirányítási rendszerek célspecifikus felületeit mobilon is elérhetővé tegyük.

Ergonómikus ERP funkciók

2021-ben már nem elég, ha egy vállalatirányítási rendszer megfelelő funkciókkal bír. Alapelvárás lett, hogy a lehető legkönnyebben, legkényelmesebben lehessen használni az ERP rendszereket. A megfelelő ergonómiájú szoftverrel pontosabb és kényelmesebb munkavégzés érhető el, csökken a hibázás lehetősége és a munkakörülmények is javulnak.

Az ergonómikus ERP-k fontos funkciója például az egyénre szabhatóság. Hogy ez miben merül ki? Például olyan munkafelületet lehet létrehozni, ami csak a releváns funkciókat és adatokat tartalmazza, így a kasszás, kontroller, raktáros is egy-egy olyan felületet lát és kezel, ami az ő pozíciójára lett összeállítva. Az átlátható felületek tehát nem csupán a munkafolyamatok követésében segítenek, de akár a saját ízlésünk szerint állíthatjuk össze a kimutatásokat, hogy minden riporthoz tetszőleges adatokat rendelhessünk.

Korábban gyakran előfordult, hogy ezeket a cégekre, egyénekre szabott megjelenítéseket egyedileg kellett kifejleszteni, mely sok időbe és pénzbe is került. Manapság azonban már nem ritka, hogy az un. dobozos, vagy modulonként összeállítható szoftverek már eleve biztosítják ezeket a lehetőségeket.

Egyre hangsúlyosabb a professzionális adatelemzés utáni igény

Egyre gyakrabban futunk bele abba a beszédes szófordulatba, hogy “az adat az új olaj”. Ennek megfelelően nem lehet eleget foglalkozni az adatokkal, az adatelemzéssel, hiszen minden lépésünket, döntésünket adatokra alapozzuk. Ha gyorsabban dolgozzuk fel az adatokat, vagy pontosabb előrejelzéseket tudunk adni, az olyan, mintha a jövőbe látnánk.

Egy vezető sem dőlhet hátra, ha az adatok strukturált gyűjtéséről és elemzéséről van szó. Törekedni kell a legátfogóbb és legprofesszionálisabb adatelemzésre, ha meg szeretnénk előzni konkurenseinket.

A modern ERP rendszerek nem csupán adatokat gyűjtenek, hanem azokat különböző szempontok alapján feldolgozzák, elemzik. Az adatgyűjtés ma már nem nagy kunszt, a fő kihívást a befolyó adatokból való előrejelzések és következtetések jelentik, ahol az adat helyett az értelmezhető információ áll a középpontban. Egy modern ERP szoftver ebben is óriási segítséget tud nyújtani.

A fent említett trendek váltak dominánssá az utóbbi években. Amikor ERP rendszert szeretnénk bevezetni cégünkbe, vagy a meglévőt fejlesztenénk, akkor vegyük figyelembe ezeket az irányvonalakat, hogy ne egy elavult technológiába fektessünk. Járjunk nyitott szemmel, legyünk képben a legfrissebb piaci trendekkel és határozottan fejezzük ki igényünket az ERP szállítónk felé.